AEGEE-Europe

AEGEE-Amsterdam is deel van de grootste interdisciplinaire studentenorganisatie in Europa: Assocation des États Généraux des Étudiants de l’Europe (AEGEE). De overkoepelende organisatie heet AEGEE-Europe. Door heel Europa bestaan er rond de 110 lokale vestigingen (locals). Elke local organiseert minstens één internationaal evenement per jaar, waar AEGEE-leden uit heel Europa zich voor kunnen opgeven. Er valt dus het hele jaar door ontzettend veel te bereizen en te beleven met AEGEE, van Athene tot Dublin en Helsinki tot Las Palmas.

Activiteiten

Summer Universities

Summer Universities

Elke zomer organiseren verschillende AEGEE-locals door heel Europa Summer Universities (SU’s). Op SU gaan is twee weken lang met zo'n 30 studenten uit heel Europa goedkoop vakantie vieren. Dit allemaal voor rond de €200 inclusief programma, accommodatie en twee maaltijden per dag.

Agora

Agora

De Agora is de Algemene Ledenvergadering van AEGEE-Europe die twee keer per jaar plaatsvindt en waar zo'n 400 AEGEE'ers bij elkaar komen. Tijdens de Agora wordt onder andere de toekomst van AEGEE besproken en wordt er gestemd op voorstellen tot verandering en op nieuwe mensen voor Europese functies. Uiteraard wordt er elke avond keihard gefeest en leer je ook veel nieuwe mensen kennen.

Thematische Events

Thematische Events

Door het hele jaar heen organiseren AEGEE-locals thematische events van vier à vijf dagen. Dit is je kans om een nieuwe stad te ontdekken en daarbij vrienden te maken van over heel Europa. Deze events kunnen allerlei thema's hebben. Zo organiseerden wij zelf in Amsterdam een event met het thema 'Sexperience'. Meehelpen organiseren kan dus ook: zie de EventCie.

European Night

European Night

Of je nou bij een Summer University bent of een Agora: een European Night zal er zeker op de planning staan. Iedereen neemt drank en eten mee dat typisch past bij zijn/haar land. Spaanse sangria, Georgische wijn, Nederlandse stroopwafels en Turkse baklava: van alles komt voorbij. Dit hoogtepunt van elk evenement wil je absoluut niet missen!

New Year's Events

New Year's Events

Oud en nieuw vieren in een andere Europese stad samen met AEGEE'ers vanuit heel Europa: hoe leuk is dat?! Dat is het idee van de New Year's Events van vier à vijf dagen die er elk jaar georganiseerd worden. Tijdens deze events zal je uiteraard ook de stad verkennen en staan er verschillende activiteiten en feesten op de planning.

Network Meeting

Network Meeting

Network Meetings (NWMs) zijn gericht op AEGEE, de connectie tussen verschillende locals, en ‘soft skills’ zoals presenteren of besturen. In de lente en de herfst vinden er zo’n 10 plaats op verschillende locaties. In 2018 organiseert AEGEE-Amsterdam zelf een Network Meeting.

Nedertop

Nedertop

De Nederlands-talige AEGEE-locals organiseren samen een Nedertop-vergadering waarbij besturen samen komen om onder andere tips en tricks te bespreken. Na de Nedertop zelf is er ook altijd een Nedertop-feest waar alle AEGEE'ers welkom zijn. Zo is er het feest Show Your Color in Leiden waarbij elke local een andere kleur draagt. Verder wordt er ook soms een Nedertop-weekend gehouden.

Uitwisselingen

Uitwisselingen

Er worden vaak uitwisselingen georganiseerd tussen verschillende AEGEE-locals. Zo kunnen welke elkaar de leukste plekken van onze steden laten zien. AEGEE-Amsterdam heeft bijvoorbeeld al uitwisselingen gehad met AEGEE-Tbilisi, AEGEE-Riga, AEGEE-Skopje, AEGEE-Zagreb en AEGEE-Budapest.

EPM

EPM

De European Planning Meeting (EPM) vindt één keer per jaar plaats. Op de EPM wordt bepaald welke doelen we willen bereiken rondom bepaalde thema's, zogeheten Focus Area's. Daarnaast wordt er ook een congres van anderhalve dag gehouden over een ander interessant thema. Er komen zo'n 100 AEGEE’ers op de EPM af.

De structuur

Comité Directeur

Het Comité Directeur (CD) is het bestuur van AEGEE-Europe. Het CD bestaat uit zeven leden die gekozen worden tijdens de Agora (de Algemene Ledenvergadering van AEGEE-Europe). Een jaar lang wonen zij in het 'CD-huis' in Brussel om zich zo in te kunnen zetten voor AEGEE.

Committees & commissions

Het CD wordt ondersteund door een aantal zogenaamde committees en commissions. Een belangrijke commission is de Network Commission (NetCom), die de communicatie met alle locals onderhoudt. Ook zijn er bijvoorbeeld de Juridical Commission, de Safe Person Committee en de Sustainability Committee.

Working Groups

Working Groups houden zich bezig met een bepaald thema en zorgen ervoor dat daar aandacht voor is binnen AEGEE. Die thema's heten Focus Area's en elke Focus Area heeft een eigen Working Group bestaande uit AEGEE'ers vanuit heel Europa. Leden van de Working Groups geven bijvoorbeeld workshops, helpen met het organiseren van events of maken informatiemateriaal over hun Focus Area. Meer over de Focus Area's lees je hieronder.

Project Teams

De Project Teams zetten zich in voor verschillende projecten die er vanuit AEGEE-Europe worden georganiseerd. Van alle projecten zijn de Summer Universities het meest succesvol en het Summer University Coordination Team (SUCT) is het team dat verantwoordelijk is voor onder andere de aanmeldingen.

Focus Area's

Elke drie jaar worden er Focus Area’s opgesteld voor AEGEE-Europe. Dat zijn bepaalde thema’s waaraan AEGEE en de Working Groups van AEGEE aandacht besteden. Dat kan bijvoorbeeld door activiteiten/workshops te organiseren die met de Focus Area te maken hebben of door informatiemateriaal over het thema te verspreiden. Elk jaar wordt er ook een Activity Plan opgesteld met doelen per Focus Area. De Focus Area’s voor 2023-2026 zie je hieronder: 

Bridges of Dialogue

The aim is for young people to act as ambassadors for peaceful and constructive dialogue to contribute to preventing and resolving societal conflicts. Each of the activities are planned to serve as bricks to build these Bridges of Dialogue.

Digital Culture

The aim is for young people to be able to contribute to a digital society, which allows for responsible and open discourse. We want to give the basis of knowledge so people can take advantage of the opportunities provided by digital tools while warning for the potential risks in the era of digitalization.

Eco-responsible Society

The aim is for young people contribute to a society that respects planetary boundaries. We would like AEGEEans to stay committed to incorporating the values of sustainability and eco-responsibility of the Sustainable Development Goals of the UN.