Translate Ā»

Jasper Prinsen, AEGEE-Amsterdam: de Agora editie

Elk halfjaar is het weer tijd voor het meest serieuze (en misschien prestigieuze) evenement wat AEGEE te bieden heeft: de Agora, ook wel de grote ALV (Algemene Ledenvergadering) van AEGEE-Europe te noemen. Voor elke Agora mag AEGEE-Amsterdam drie delegates sturen, waarvan ik er deze keer eentje was. De Autumn Agora 2020 zou dit jaar in Moskou plaatsvinden, maar helaas werd dit verhinderd door ā€˜Rona. Ook al staat Moskou hoog op mijn lijstje, ik kan niet zomaar het zijn van een delegate op een Agora opgeven, en hier is waarom:Ā 

 

De Agora begint traditioneel met een Opening Plenary, een soort van openingsceremonie waar de hele agenda van de week wordt gepresenteerd en waar er nog aanpassingen aan gedaan kunnen worden. Normaal gesproken vindt er ook de roll call plaats, in het echt is dat een heus feest waarbij AEGEE-Locals de kans krijgen om door middel van een eigen yell aan te geven dat ze aanwezig zijn op de Agora. AEGEE-Amsterdam is al meer dan 7 jaar vertegenwoordigd op de roll call met ons ā€œFissa fissa fissa in bamboeā€-nummer. Deze heb je vast op de AEGEE-Amsterdam instagram gehoord tijdens de Agora.Ā 

 

Na de eerste vrolijke dag komt het serieuze gedeelte van de Agora en eerlijk gezegd vind ik dat ook het leukste gedeelte. ALVā€™s bijwonen van AEGEE-Amsterdam is al een goede oefening in (verenigings-)politiek, maar een Agora is dat al helemaal. Het is een erg belangrijke vaardigheid om te kunnen discussiĆ«ren en punten over te brengen, maar soms ook mee te buigen in een beslissing. Als afgevaardigde van AEGEE-Amsterdam krijg je dan ook alle vrijheid om samen met het team van afgevaardigden de mening te geven waarmee je AEGEE-Amsterdam vertegenwoordigt. Nederlanders doen dit vaak in pak, maar laten we even eerlijk zijn, kleding is belangrijk als je een punt over wilt brengen.Ā 

Het serieuze gedeelte bestaat uit verkiezingen van personen die op hoge posities in de vereniging de boel gaan leiden. Zo zijn er tijdens deze Agora mensen verkozen voor de Network Commission (de mensen die de locals begeleiden), Mediation Commission (orgaan dat ruzies tussen partijen oplost), Juridical Commission (net als onze JC.) en de Audit Commission (net als onze KasCie). Daarnaast hebben mensen de mogelijkheid om voorstellen (proposals) in te dienen om het HR of de statuten van AEGEE-Europe aan te passen in de hoop deze te verbeteren. Vaak zijn deze updatend van aard, maar soms komt het voor dat iemand met een controversieel voorstel komt. Dit kan zorgen voor felle discussies en vaak wordt het proposal dan nog aangepast met amendementen, of wordt deze niet ingestemd.Ā 

 

Tijdens deze Agora heeft zich nog een buitengewone situatie voorgedaan. Een van de interne stukken kon nog niet worden ingestemd, waardoor er een task force moest worden opgesteld om deze stukken compleet te maken. Anna en ik hebben als delegates achter deze motie gestaan en hebben de task force samen met andere locals in het leven geroepen om het probleem op te lossen. Het maken van moties samen met andere locals is een van de spannendste dingen om op een Agora te doen, en het getuigt van een hoop teamwork met samen gestemde mensen.

 

Het spannendste wat ik deze Agora heb meegemaakt heb ik niet zien aankomen. Nadat we de Task force door middel van moties in het leven hebben geroepen, heb ik me verkiesbaar gesteld voor de Task Force. In 1 nacht een soort van CV indienen van je AEGEE-carriĆØre is dan ook best wel spannend als je al een berg aan ervaring hebt binnen AEGEE. Uiteindelijk ben ik als 6de geĆ«indigd, maar door 2 conflicterende moties ben ik het niet geworden, ook al was er plek voor 6. Daarom zal ik hoogstwaarschijnlijk alsnog via een open call deel uitmaken van de Task Force!

 

Ik hoop dat ik door middel van deze blog een kort kijkje heb kunnen geven in het leven van een delegate tijdens een Agora. Er is nog veel meer te vertellen, dus als je interesse hebt om dit in de toekomst ook samen met de Europa Coƶrdinator en andere delegates te doen, benader ze dan! Wellicht mogen jullie ooit nog wel een keer op de Agora op mij stemmen, maar dat moeten we nog maar zien. Een Agora is in ieder geval a once in a lifetime experience!

Borrels

Elke dinsdag avond borrelen wij met AEGEE-Amsterdam in de Brasil Bar. De borrel begint om 21:00 uur en gaat door tot 3 uur! De borrels zijn de plek waar alle AEGEE-Amsterdam leden samen komen en onder het genot van biertjes, wijntjes en shotjes tot laat in de avond door feesten.

page image
page image

Internationaal

Naast de activiteiten die AEGEE-Amsterdam allemaal organiseert is er binnen het AEGEE netwerk nog veel meer te beleven. AEGEE-Amsterdam is namelijk onderdeel van een groot Europees studenten netwerk, te vinden door heel Europa. Van AEGEE-Athene tot AEGEE-Helsinki, van AEGEE-Las Palmas tot AEGEE-St. Petersburg.

Introductieweken

Elk jaar organiseert AEGEE-Amsterdam voor de nieuwe leden een introductieperiode (zonder ontgroeningen en verplichtingen). In deze periode zul je vele nieuwe mensen leren kennen en vrienden voor het leven maken. Twee en een halve week lang zul je kriskras door Amsterdam te gekke activiteiten, borrels en feesten meemaken.

page image
page image

Introductieweekend

Dit weekend vindt begin oktober plaats en is bedoeld voor zowel nieuwe als oude leden. Het is altijd enorm gezellig en iedereen leert elkaar kennen. Daarnaast wordt er natuurlijk van alles over AEGEE verteld en wordt pas goed duidelijk wat AEGEE jou allemaal te bieden heeft. Uiteraard is er elke avond een feestje en dat gaat meestal tot diep in de nacht door.

Activiteiten

AEGEE-Amsterdam telt 21 commissies en al deze commissies organiseren diverse activiteiten gedurende het jaar. Een kookworkshop, een kerstdiner, een feest, een skireis of een bezoek aan het museum, alles kan bij ons! Zie jij nog iets wat wij nog missen? Je kan je eigen commissie starten en samen met de nieuwe commissie activiteiten organiseren.

page image
page image

Nieuwe Vriendschappen

EĆ©n ding is zeker bij AEGEE-Amsterdam, je gaat ontzettend veel nieuwe vrienden krijgen. Je gaat samen op reis, samen borrelen of samen strompelend naar huis na dat laatste shotje. Met je ware vrienden kun je ook een genootschap oprichten. Met je genootschap kun je activiteiten voor de vereniging organiseren om zo een roemruchte status te vergaren.


Uitschrijven

Uitschrijven dient voor 1 augustus te gebeuren. Je kunt je uitschrijven door een e-mail te sturen naar office@aegee-amsterdam.nl. Vermeld daarbij jouw voor en achternaam, de reden van uitschrijving, eventuele verbeterpunten voor AEGEE-Amsterdam en of je geĆÆnteresseerd bent in een reĆ¼nistenlidmaatschap. Binnen tien dagen ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail en is de uitschrijving definitief.

© AEGEE-Amsterdam 2021 | Created by WebCie