Translate »

De Boek Tips van de EventCie

Amsterdam is tolerant! Dat is iets wat al heel lang gezegd wordt. Wist je bijvoorbeeld dat het regenbooghuwelijk of ‘homohuwelijk’ afgelopen 1 april twintig jaar bestond? En nee, dat is geen grap! Maar hoe tolerant zijn we nou eigenlijk? Dat vroeg de EventCie zich ook af en daarom organiseerden zij begin april een evenement over intersectionaliteit. Normaal gesproken gaat dat natuurlijk gepaard met een Red Light District Tour en een bezoekje aan de leukste kroegen van Amsterdam, maar dit jaar moest het helaas online. 

Door Anna de Boer


Samen met de commissie hebben we vier geweldige workshops georganiseerd. Op 31 maart werd het spits afgebeten door onze eigen Cyril die ons alles ging vertellen over seksuele diversiteit. Daarna vertelde Milena Nakashima ons over de geschiedenis van gebarentaal en hebben we allemaal kunnen leren hoe we een biertje moeten bestellen als je weer eens niet te verstaan bent door alle muziek in de Brasil Bar. Activist Pompado kwam ons vertellen over het belang van culturele meerstemmigheid in de samenleving en startte een debat over het bewust worden van je privileges; een academisch concept over hoe elk leven haar uitdagingen heeft, maar dat sommigen benadeeld worden door de maatschappij vanwege aspecten die hen buiten de sociale norm plaatst. Het event werd afgesloten door een discussie die werd geleid door de Social Equity Working Group van AEGEE-Europe. Hierbij werd de definitie van het woord intersectionaliteit besproken. De Oxford English Dictionary definieert het zo: 
“The interconnected nature of social categorizations such as race, class, and gender, regarded as creating overlapping and interdependent systems of discrimination or disadvantage”
Om het evenement mooi af te sluiten heeft de EventCie een boekenlijst samengesteld om nog meer te leren over dit onderwerp

Pedagogy of the Oppressed – Paulo Freire
In dit werk maakt de Braziliaanse Freire zich hard voor verandering in de manier waarop wij dingen leren aan kinderen. Met een kritische blik kijkt de auteur naar de (westerse) pedagogiek die het kind ziet als een “leeg spaarpotje” dat kan worden gevuld met kennis en hij beargumenteert hoe deze strategie wordt gebruikt in de onderdrukking van minderheden. 

Ain’t I a Woman – bell hooks
Dit boek wordt als een iconisch werk beschouwd als het om intersectionaliteit gaat. hooks onderzoekt het effect van racisme en seksisme naar zwarte (Amerikaanse) vrouwen, de burgerrechtenbeweging en feministische bewegingen vanaf de invoering van het kiesrecht tot de jaren zeventig.

The Yellow Wallpaper – Charlotte Perkins Gilman
Dit korte verhaal was ooit een oproep aan vrouwen om zich te verzetten tegen de diagnose “hysterie”, die vaak werd gegeven aan vrouwen die “excessief emotioneel” waren omdat ze niets mochten doen. Wist je dat de dildo is uitgevonden als een medicijn tegen hysterie?

Queer: a Graphic History – Meg-John Barker & Jules Scheele
Als je houdt van plaatjes in je boeken zijn de komende drie perfect voor jou! Van identiteitspolitiek en genderrollen tot privileges en uitsluiting, Queer onderzoekt hoe we seks, gender en seksualiteit zijn gaan zien op de manier waarop we dat doen; hoe deze ideeën verstrikt raken in onze cultuur en ons begrip van biologie, psychologie en seksuologie; en hoe deze standpunten zijn betwist en aangevochten.

Vrouwen in Gevecht – Marta Breen
Net zoals Queer is dit stripboek volgetekend met de verhalen van iconische vrouwen in de geschiedenis van het feminisme. Van Pakistaanse vrouwenrechtenactivist tot ex-slaaf/spion, hier leer je meer over de femmes fatales die je minder snel vindt in je standaard geschiedenisboek!

The Little Book of Feminism – Harriet Dyer
Klein maar fijn! Dit compacte boekje leert je van alles over de geschiedenis van het feminisme. Perfect om naast je WC te houden zodat je je even in kan lezen tijdens je volgende huisfeestje en je vrienden kan imponeren met je kennis.

El Deafo – Cece Bell
Als kers op de taart is hier nog een laatste stripboek. El Deafo vertelt het verhaal van de jonge Cece die op een nieuwe school belandt waar zij de enige dove leerling is. Losjes gebaseerd op de ervaringen van de schrijver, schetst dit boek de obstakels en overwinningen van doof zijn in een horende wereld, met een goede dosis humor!

Borrels

Elke dinsdag avond borrelen wij met AEGEE-Amsterdam in de Brasil Bar. De borrel begint om 21:00 uur en gaat door tot 3 uur! De borrels zijn de plek waar alle AEGEE-Amsterdam leden samen komen en onder het genot van biertjes, wijntjes en shotjes tot laat in de avond door feesten.

page image
page image

Internationaal

Naast de activiteiten die AEGEE-Amsterdam allemaal organiseert is er binnen het AEGEE netwerk nog veel meer te beleven. AEGEE-Amsterdam is namelijk onderdeel van een groot Europees studenten netwerk, te vinden door heel Europa. Van AEGEE-Athene tot AEGEE-Helsinki, van AEGEE-Las Palmas tot AEGEE-St. Petersburg.

Introductieweken

Elk jaar organiseert AEGEE-Amsterdam voor de nieuwe leden een introductieperiode (zonder ontgroeningen en verplichtingen). In deze periode zul je vele nieuwe mensen leren kennen en vrienden voor het leven maken. Twee en een halve week lang zul je kriskras door Amsterdam te gekke activiteiten, borrels en feesten meemaken.

page image
page image

Introductieweekend

Dit weekend vindt begin oktober plaats en is bedoeld voor zowel nieuwe als oude leden. Het is altijd enorm gezellig en iedereen leert elkaar kennen. Daarnaast wordt er natuurlijk van alles over AEGEE verteld en wordt pas goed duidelijk wat AEGEE jou allemaal te bieden heeft. Uiteraard is er elke avond een feestje en dat gaat meestal tot diep in de nacht door.

Activiteiten

AEGEE-Amsterdam telt 21 commissies en al deze commissies organiseren diverse activiteiten gedurende het jaar. Een kookworkshop, een kerstdiner, een feest, een skireis of een bezoek aan het museum, alles kan bij ons! Zie jij nog iets wat wij nog missen? Je kan je eigen commissie starten en samen met de nieuwe commissie activiteiten organiseren.

page image
page image

Nieuwe Vriendschappen

Eén ding is zeker bij AEGEE-Amsterdam, je gaat ontzettend veel nieuwe vrienden krijgen. Je gaat samen op reis, samen borrelen of samen strompelend naar huis na dat laatste shotje. Met je ware vrienden kun je ook een genootschap oprichten. Met je genootschap kun je activiteiten voor de vereniging organiseren om zo een roemruchte status te vergaren.


Uitschrijven

Uitschrijven dient voor 1 augustus te gebeuren. Je kunt je uitschrijven door een e-mail te sturen naar office@aegee-amsterdam.nl. Vermeld daarbij jouw voor en achternaam, de reden van uitschrijving, eventuele verbeterpunten voor AEGEE-Amsterdam en of je geïnteresseerd bent in een reünistenlidmaatschap. Binnen tien dagen ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail en is de uitschrijving definitief.

© AEGEE-Amsterdam 2021 | Created by WebCie