Translate »

Over AEGEE

Wat is AEGEE?

      

AEGEE-Amsterdam is een studentenvereniging met twee kanten. Allereerst is het een gezellige lokale studentenvereniging met zo’n 500 leden, een wekelijkse borrel, feesten, een gala, barbecues, sportactiviteiten, culturele activiteiten en meer. AEGEE-Amsterdam kent GEEN ontgroening en al onze activiteiten zijn vrijblijvend.

Daarnaast is AEGEE ook interessant voor mensen die tijdens hun studententijd eens verder willen kijken dan Amsterdam. AEGEE is in Europa vertegenwoordigd in ruim 160 universiteitssteden en heeft een netwerk van 13.000 leden. Ons netwerk bevat steden als Berlijn, Kopenhagen, Helsinki, Tartu, Odessa, Moskou en Tbilisi, maar ook in bijvoorbeeld Istanbul, Ljubljana, Rome, Las Palmas, Barcelona, Leuven en vele andere steden vind je een AEGEE. Kortom; AEGEE is overal! Al deze AEGEE’s organiseren congressen, evenementen en Summer Universities. Wil je meer lezen over de Europese structuur van AEGEE, kijk dan onder het tabje Europa. AEGEE-Amsterdam organiseert veel reisjes, zoals liftweekenden, het Europees Leden Weekend en uitwisselingen.

AEGEE-Amsterdam

Structuur

Bestuur
De vereniging wordt geleid door het bestuur. De voorzitter, secretaris, penningmeester, coördinator Europa en de algemene bestuursleden doen een jaar lang van juli tot juli hun uiterste best om alles zo soepel, goedkoop en leuk mogelijk te laten verlopen. Het bestuur bestaat meestal uit vijf tot zeven personen. Zij worden bijgestaan door de Raad van Commissarissen die hen controleert, adviseert en helpt waar dat nodig is.

Commissies
AEGEE-Amsterdam kent ook commissies, waardoor leden nóg actiever bij de vereniging betrokken kunnen zijn. In totaal zijn er 26, bestaand uit actieve leden van de vereniging die onder toeziend oog van het bestuur activiteiten organiseren. Voorbeelden van commissies zijn de Introductiecommissie, de Feestcommissie en de Europacommissie. Je vindt, als je bent ingelogd, onder het tabje commissies een volledig overzicht van de commissies en commissieleden die AEGEE-Amsterdam rijk is. Commissies zijn een leuke manier om actief te worden bij de vereniging en veel nieuwe mensen te leren kennen. Ook zijn er een aantal ondersteunende commissies voor het bestuur, zoals de Kascommissie en de Juridische commissie.

Genootschappen
AEGEE-Amsterdam kent een aantal genootschappen. Dit zijn groepen van vrienden binnen de vereniging die je zou kunnen vergelijken met wat bij andere verenigingen ‘disputen’ worden genoemd. Het verschil is dat bij ons genootschappen ongedwongen en door iedereen op te richten zijn en geen ontgroening kennen. Genootschappen organiseren ook activiteiten voor de vereniging, bijvoorbeeld de Beaujolais-party, het mexxen en de biertje-per-kwartiertje borrel van Lemans, Flirten met Felicitas, Water Wars of de biercantus. Vooral tijdens de introductieperiode worden er door allerlei genootschappen activiteiten georganiseerd. Genootschappen zijn een leuke manier om op eigen wijze een bijdrage te leveren aan de vereniging.

Lokale Activiteiten

De borrel
Elke dinsdag borrelen wij in Brasil Bar, Lange Leidsedwarsstraat 70, van 20:00 tot 02:00 uur. Hier kun je gezellig een drankje drinken, een praatje maken met je medeleden en je uitleven op de muziek. Ook zijn er door het jaar heen een aantal borrels met een thema zoals de Sinterklaasborrel, de Valentijnsborrel en de Kerstborrel.

Ledenweekenden
Tijdens het introductieweekend begin oktober en het Algemeen leden weekend (ALW) halverwege het studiejaar leer je in één klap heel veel mensen kennen. Het introductieweekend staat in het teken van een thema. Daarnaast wordt er van alles over AEGEE verteld en krijg je de kans de vereniging goed te leren kennen. Uiteraard is er elke avond een feestje dat vaak tot diep in de nacht doorgaat. Op het ALW gaat het er iets relaxter aan toe. Spelletjes, wijn, bier, muziek en veel gezelligheid zijn op beide weekenden natuurlijk aanwezig.

Feesten
Door het jaar heen organiseert de Feestcommissie verschillende feesten waarbij je helemaal los kunt gaan. De meest creatieve thema’s komen voorbij, dat kun je wel aan de commissie overlaten. Het hoogtepunt van het feestjaar is de befaamde en beruchte Kinkyparty.

Liftwedstrijden
Minstens twee keer per jaar organiseren wij een liftwedstrijd naar een ver oord. Je vormt een koppel met iemand van het andere geslacht en gaat de strijd aan met 15 tot 30 andere koppels om als eerste aan te komen. Eenmaal ter plaatse (de één wat eerder dan de ander) verblijven we met zijn allen in een laag geprijsd hostel en maken we er een mooi weekendje van! De afgelopen liftweekenden zijn we naar Praag, Poznan, Brno en Dresden gegaan.

Wintersportreis
Elk jaar, meestal in februari, vertrekken wij met een bus vol richting de Alpen om te genieten van een geweldige wintersportreis – natuurlijk voor een studentenprijs! Geniet van de mooie sneeuw, maak spectaculaire afdalingen en ga vooral ook gezellig après-skiën.

Gala
Elk jaar vindt er op wisselende locaties een gala plaats en elk jaar weer wordt er een stijlvol feestje van gebouwd. Eén van de beste feesten van het jaar.

Kerstdiner
Kerst is een periode van gezellig samenzijn en lekker eten. Dat zijn dan ook de belangrijkste ingrediënten van het Kerstdiner. De Kookcommissie schotelt onze leden in stijl meerdere gangen voor.

Koningsbarbecue
Elk jaar organiseert AEGEE-Amsterdam voor Koningsnacht een barbecue op een boot aan de Prinsengracht. Traditioneel is deze activiteit de vuurdoop van het nieuwe bestuur, dat rond 15 april wisselt. Gezellig met zijn allen in het oranje uitgedost wordt er gegeten, gedronken en gefeest.

Verder worden er elk jaar ook nog veel andere lokale activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld door genootschappen, die per jaar wisselen.

Europese activiteiten met AEGEE

Summer University
Elke zomer (en soms ook winter) worden door verschillende AEGEEs door heel Europa Summer University’s (SU’s) of Winter Universities (WU’s) georganiseerd. Wanneer je op SU gaat, kun je twee weken lang met 20 à 30 studenten uit heel Europa goedkoop vakantie vieren. De universiteit heeft hier meestal niks mee te maken, je gaat twee super leuke weken tegemoet. Gegarandeerd dat voor iedere avond een feestje is gepland en dat je de mooiste plekken van het land of de verschillende landen zult zien. Dit allemaal voor ongeveer €190,- inclusief het programma, twee maaltijden per dag en de accommodatie. Kijk hier voor meer informatie over de SU en om te bekijken welke SU’s er allemaal worden georganiseerd.

Uitwisselingen
Meerdere keren per jaar organiseert de EuropaCie van AEGEE-Amsterdam kleinschalige uitwisselingen met andere steden waar een AEGEE local actief is. De afgelopen uitwisselingen hadden bijvoorbeeld als bestemming Pisa, Berlijn, Boedapest en Riga. In een paar dagen, meestal een lang weekend, leer je het plaatselijk studentenleven, de cultuur en de stad kennen.

Event
Eén keer per jaar organiseren wij een Europees Event rond een actueel thema. Studenten uit heel Europa komen hiervoor dan naar Amsterdam. Uiteraard laten we hen ook het Amsterdamse uitgaansleven zien. Je kunt zelf ook naar een Event gaan dat door een andere AEGEE wordt georganiseerd.

Agora
Elk half jaar vindt de Agora, de Europese Ledenvergadering van AEGEE plaats. Ruim 800 AEGEE-leden komen ergens in Europa samen om te discussiëren over de koers van AEGEE. Elke avond staat er een feest op het programma. Het is dé manier om van dichtbij te zien hoe AEGEE op Europees niveau in elkaar steekt.

Tot slot
Als je meer over AEGEE wilt weten kun je de deze site doorlezen of kom eens langs op de borrel op elke dinsdag van 20:00 – 02:00 in de Brasil Bar!


Uitschrijven

Uitschrijven dient voor 1 augustus te gebeuren. Je kunt je uitschrijven door een e-mail te sturen naar office@aegee-amsterdam.nl. Vermeld daarbij jouw voor en achternaam, de reden van uitschrijving, eventuele verbeterpunten voor AEGEE-Amsterdam en of je geïnteresseerd bent in een reünistenlidmaatschap. Binnen tien dagen ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail en is de uitschrijving definitief.

© AEGEE-Amsterdam 2023 | Created by WebCie